Norsk jazz

Jazzen oppsto i USA rundt 1915 som en ny, forfriskende og improvisert musikkform. Siden da har den hatt en voldsom utvikling og består av varierte stilarter. Fellestrekkene er improvisasjon og stor kunstnerisk frihet for utøverne, og den karakteristiske rytmiske pulsen.

Jazz i Norge

I Norge har jazzen stått sterkt i snart et århundre. Nordmenn fattet interesse for jazzen allerede på 1920-tallet, og siden 1930-tallet har den hatt fast plass i det norske publikums hjerter. På 30-tallet fant man et bredt spekter av norske jazzmusikere, og internasjonale jazzere holdt konserter i Norge. I 1933 kunne norske jazzentusiaster nyte selveste Louis Armstrong på besøk i Oslo.

Under den tyske okkupasjonen ble det full stopp av jazz i Norge. Tyskerne sensurerte mye av kulturlivet, og alt som kunne stemples som såkalt «negermusikk» eller «skjev musikk» ble totalt forbudt. Det var likevel en aktiv undergrunnsscene for jazzen, men den norske utviklingen ble bremset kraftig. Det blomstret derimot voldsomt opp igjen etter frigjøringen. Siden da har nordmenn kunnet nyte til det fulle følelsene jazzen setter i sving, og det finnes både festivaler og klubber dedikert til jazzen i Norge.

Jazzentusiaster

Norske jazzentusiaster er ikke ulike jazzentusiaster ellers i verden, men er kanskje noe ulike den gjengse nordmann. Livet som jazzentusiast byr på sene kvelder med vin og musikk, gjerne midt i uka, med mange fargerike deltakere i publikum. Jazzentusiaster er ikke typisk norske, men en type mennesker som nyter livet til det fulle, uten å bry seg med at naboen kanskje griner på nesa av hvordan de fører sine liv.

Disse menneskene ser ikke nødvendigvis ulike ut i hverdagen, men møter man opp på et arrangement dedikert til jazz ser man at det likevel er noe annerledes med dem. Dette er en fargeglad gjeng, som ikke er redde for å skille seg ut i stil. I vår digitale tidsalder har det også åpnet seg en ny verden av kjøpsvarer for disse entusiastene, som for eksempel jazzinspirerte deksel iphone x, bakgrunner til mobiltelefoner, skins til laptoper osv.

Det mangler heller ikke på arrangementer for jazzentusiaster, hverken nasjonalt eller internasjonalt. Det finnes en rekke glimrende norske jazzartister, som ofte stiller med konserter og turnéer landet rundt. Man har også egne festivaler, hvor da særlig Molde Jazzfestival har stått sterkt siden 1960, og kan skilte med å være Europas nest eldste jazzfestival. Landet rundt finnes det utallige lokale jazzklubber, som består av både entusiaster og artister.

Det norske jazzpublikumet er i overvekt et voksent publikum, og det virker som at jazz er en musikkform man modnes inn i. Det er også en stor andel unge entusiaster, og som med alle musikkformer handler det om smak og behag. Jazzens herlige rytmer appellerer til indre primitive følelser, så alle og enhver er potensielle jazzentusiaster, så lenge de blir introdusert for musikken.

surely