Lytt til jazz mens du studerer

Tro det eller ei, men forskning viser faktisk at jazz gjør deg smartere. Dette er fordi sjangeren i stor grad handler om improvisasjon. Når du improviserer, øker du din egen nervestimulering. Kreativiteten får et boost, og flere prosesser settes i gang i hjernen. Du trenger imidlertid ikke å utøve jazz for å kunne dra fordeler av den, for bare det å lytte til musikken har en stimulerende effekt. Jazz aktiverer theta-bølger i hjernen bare du lytter til det, og slik får kreativiteten blomstre.

Dette kan være verdt å tenke på neste gang du skal i gang med noe hodebry. Mange spiller musikk i bakgrunnen mens de studerer, men ofte er det da snakk om klassisk eller såkalt lounge-musikk. Forskere har funnet ut at jazz også egner seg til dette formålet. En britisk studie fastslår at bare det å lytte til musikk gjør deg mer produktiv, energisk og bidrar til at du holder motet oppe. I tillegg motvirker det trøtthet. Det er slett ikke all musikk som har en slik påvirkning, men jazzen har det.

Lytter du til musikk fra mobilen kan du ha jazzen med deg over alt, og stimulerer kreativitet mens du for eksempel er ute å går. Så lenge mobilen er i god nok stand kan du lytte uavbrutt, sørg derfor for å ha liv i din iPhone 11 og pro tilbehør på plass. Jazz er dessuten med på å senke stressnivået. Dette igjen hjelper veldig godt på konsentrasjonen, da det er vanskelig å holde fokus under stress. Forskning har imidlertid funnet enda flere fordeler med jazz.

Helbredende virkning

På Universitetet i Helsinki har de funnet ut det å lytte til jazz et par timer for dagen, gjorde at slagpasienter kom seg fortere. I tillegg fikk de forbedret hukommelse, bedre humør og økt fokus. Pasientene dette ble testet på ble sammenlignet med pasienter som ikke fikk noen musikk å lytte til eller som hørte på lydbøker. Under trening opplever mange at musikk tar oppmerksomhet bort fra smerten som kommer av intens økter, så dette kan muligens være med på å forklare fenomenet.

Jazz er altså langt ifra bare underholdning og kunst, og du kan nå lytte til dine favorittartister i den viten om at jazzens toner er bra for deg. Derfor er det bare å sette på Billie Holiday, Take 6, Dee Dee Bridgewater eller Louis Armstrong og la musikken utføre sin magi på deg. Jazzen har lenge blitt forbundet med komplekse musikalske mesterverk, og det kan se ut som den kreativiteten og oppfinnsomheten som inngår i å skape gode jazzstykker smitter over på lytterne. Det sies at du blir hva du spiser – og kanskje kan vi også si at du blir hva du lytter til.

surely