Norges egne Spellemann

 

Norge har likt som mange andre land sine egne prisutdelinger, noe som jo i og for seg ikke er så spesielt. Spellemannsprisen er Norges største pris, og det ultimate av det en norsk artist kan vinne her til lands. Den ble gitt ut for første gang i 1973, og den ble etablert på initiativ fra IFPI, den internasjonale organisasjonen for platebransjen. Utdelingen blir arrangert av Spellemannskomiteen, hvor hovedprisen er Årets Spelleman, eller årets artist, som man også kan se på det som.

 

Det som er spesielt med utdelningen av Årets Spellemann er at man ikke har noen nominasjoner, så publikum vet ikke hvem som kan potensielt vinne, og det gir jo en viss spenning til utdelingen. Den mestvinnende artisten er Morten Harket, noe som er langt i fra overraskende, da han er Norges største artist gjennom tidene. Harket er faktisk en av tre artister som har vunnet fire priser i et år, noe som han klarte i 1995. Det samme har Lene Marlin klart, i 1999, og Briskeby, året etter. Dette er jo store navn innen norsk musikk, så veldig overraskende er det egentlig ikke.

 

Det er viktig å ha en slik pris her i Norge også, fordi det viser at norsk musikk er noe å ta seriøst, og det hever profilen til artistene som vinner, men også dem som nomineres. Om man ikke har utdelinger så kan man kanskje si at musikken er det viktigste, og ikke det å vinne en pris, men det er uansett viktig for profilen til norsk musikk. Det finnes også andre prisutdelinger i Norge, men dette er jo naturligvis den viktigste og som har aller størst profil over hele landet, og det er bra vi har den.

 

surely