Den populære strømmetjenesten Spotify

 

Spotify er en av de viktigste programmene, eller appene som ungdommen har i dag. Den gir tilgang til bortimot all type musikk, men spesielt til populær musikk. Rap, hip hop, r&b, techno, heavy metal, popmusikk og langt, langt flere. Det er en strømmetjeneste som ble først utgitt i 2006, av to svensker, Daniel Ek og Martin Lorentzon, og de har hovedkvarter i London, med avdelingskontor i Stockholm og Göteborg. Det som var spesielt med Spotify i begynnelsen var at det var den første tjenesten som virkelig samlet all musikk på et sted, og som gjorde det såpass tilgjengelig for alle ved bare noen få tastetrykk.

 

Det er også gratis, selv om man må tåle reklamer om man ønsker å høre på musikk uten å betale for det. Og det er det mange som gjør. De har faktisk 140 millioner brukere, hvorav 70 av dem er betalende kunder. Når en tar i betraktning at en måneds premiumtjeneste koster snaut 100 kroner, så får du en god ide hvor mye Spotify tjener på det. Naturligvis så må de også betale royalties til artistene som de har i tjenesten, og rundt 70 prosent av omsetningen går til det. Omsetningen er på over to milliarder dollar, så de klare seg bra nok uansett.

 

De over tretti millioner sangene gjør at folk egentlig ikke behøver noen andre tjenester for å høre på musikk. Det er svært få artister som ikke er tilgjengelige på Spotify. Til og med Taylor Swift er nå mulig å høre på der, og det var visstnok en svært vanskelig forhandling å få henne til å akseptere at sangene hennes kan høres på Spotify. Det er jo dette den moderne verden består av, alt er bare noen få tastetrykk unna og tiden da man måtte kjøpe cd er langt forbi. Om det er bra eller ikke kan andre diskutere, men at artister har langt større mulighet til å få deres musikk hørt på Spotify enn tidligere. Det er vel utvilsomt, siden mange liker å bare rote rundt på Spotify, og plutselig finner man en artist man absolutt aldri hadde funnet om dette ikke var tilgjengelig.

 

Dette er jo noe som utvikles videre, og andre selskap har forsøkt å kopiere denne modellen, men det er vanskelig å slå de som kommer først.

 

surely