Den amerikanske Grammyprisen.

Kanskje den høyeste utmerkelsen man kan få innen musikkindustrien, er Grammy prisen. Dette er en pris som blir gitt ut årlig, ved en prisutdeling som fra 2004 har blitt holdt i Los Angeles. Det er den mest populære og mest prestisjefylte prisen som en musiker kan få. Man har hatt prisutdelinger helt siden 1959 og den startet med navnet Gramophone Award. Det er organisasjonen The Recording Academy som gir ut prisen. Grammy prisen blir som sagt regnet som det største innen musikkbransjen, likt som Oscar-utdelingen for film, Emmy prisen for TV, og Tonyutdelningen for teater. Det er faktisk 12 personer som har vunnet alle disse fire prisene, og man kan forstå hvor spesielt det er.

 

De fire største prisene som blir delt ut under seremonien er Årets Album, hvor den seneste vinneren er Adele med albumet 25. Den andre er Årets Sang, og denne deles faktisk ut i to kategorier. Den kan deles ut til vokalisten, om det er han eller hun som har vært med å komponere sangen, men også til produksjonsteam som ikke involverer artisten. Og den forrige vinneren var igjen Adele, for sangen “Hello”, for begge kategoriene. Den siste er for Beste nye Artist, og det blir gitt til den som har fått sitt gjennombrudd i det siste året, og som har blitt kjent. Forrige vinneren er Chance the Rapper. Alle artister kan vinne disse kategoriene, siden de ikke tilhører noen sjangre. Det er kun to artister som har vunnet alle fire, Adele er en av dem, kanskje ikke overraskende. Den andre er Christopher Cross, som vant alle fire i samme året, i 1980.

 

Det finnes utrolig mange kategorier, over 80 stykker faktisk, noe som gjør en seremoni ganske lang. Så det er faktisk ikke så mange av dem som blir vist på tv-seremonien, bare rundt 15 til 17 stykker. Det er jo ganske forståelig kan man si, fordi det ville tatt lang tid å bli ferdig på tv, og folk ville mistet interessen fort vil man jo tro.

 

Det er mange ulike artister som har vunnet flerfoldige priser, og noen av dem har du kanskje ikke hørt om. For eksempel så heter den mestvinnende artisten Georg Solti, som har hele 31 priser. Grunnen til at du sannsynligvis ikke har hørt om han er fordi han var en dirigent, noe som ikke får den aller største oppmerksomheten fra allmennheten. Kvinnen med flest priser er country-musikeren Alison Krauss, og hun har vunnet 27 priser. Hun er kun 43 år, så hun kommer vel sannsynligvis til å vinne flere. Bandet med flest priser er verdenskjente U2, som har vunnet 22 priser.

 

Det anses jo for å være den største æren i musikkindustrien å vinne en Grammy og vi har også hatt en rekke nordmenn som har vært heldige nok.

surely