Internasjonale stemmer til Stord Jazzklubb!

Jazz er levende, en manifestasjon av kreativitet, uforutsigbarhet og energi. Antall subsjangre som har spunnet ut av fra den originale jazzen i New Orleans sier noe om hvilke retninger den kan dras i uten å tynnes ut. Jazz vokste ut av Blues, som igjen hadde røtter i en amerikanisering av afrikanske musikktradisjoner mikset med europeisk militærstorbandmusikk. Rytmene spiller en viktig rolle i jazzen, som er kjent som en av de vanskeligste musikkformene å mestre for en trommeslager. Den følger en såkalt swing-rytme, som ifølge musikerne selv er like umulig å definere som “groove” eller “funky”, men hvis hensikt er å skape en følelse av uimotståelig energi og lyst til å bevege seg til rytmen. Det paradoksale er at jazzens polyrytmiske og progressive natur gjør at rytmen kan være vanskelig å følge. Vokal i jazz er like levende og fritt utfoldende som rytmene, fra rolige jazznoter fra norske Silje Nergaard og Radka Toneff til Ella Fitzgeralds energiske scatting.

Kiri Martini med sitt ensemble

Kiri Martini fra den danske jazzscenen har siden bandet ble satt sammen i 2012 markert seg som en av de sterkeste stemmene innen tradisjonell jazz. Bandet er satt sammen av sterke personligheter med imponerende og variert erfaring fra mange forskjellige sjangre. Martini (vokal/gitar) Mads Søndergaard (Piano/trekkspill) Anders Fjeldsted (Bass) Morten Ærø (trommer) covrer både lokale låter som samba fra sør-Amerika og blues fra USA, og å jazze opp kjente låter av artister som Bob Dylan og andre. Nå legger de ut på en turné i vest-Norge, og besøker blant annet Stord Jazzklubb. Der får en en musikkopplevelse hvor ingenting er forutsigbart. Martini fikk muligheten til å jobbe i Brazil i 2010, og endte opp med å tilbringe flere år der og suge til seg energien, kreativiteten og sensualiteten som er smeltet inn i den lokale kulturen der. Det har utvidet hennes repertoar også innenfor jazz, og gjør at hun med sitt band kan levere uforglemmelige konserter med impulser som skaper nettopp den ubeskrivelige swing-følelsen: foten som må trampe og hodet som må nikke. Velkommen!

Kombiner med en vakker ferietur

Stord ligger midt mellom Bergen og Stavanger og utgjør regionsenteret i Sunnhordland. Som alle andre bygder på Vestlandet er både den selv og veien dit omgitt av vakre naturopplevelser, fjell og fjorder, sykkelstier, kajakkruter og golfbaner. Om du kommer fra østlandet kan du kombinere konserten med en vakker road trip over Hardangervidda, innom Odda hvor du kan oppleve Trolltunga og mange andre flotte stier. Du kommer også innom Haugesund hvor du kan se gamle vikingmonumenter, den kjente Haraldshaugen og selvfølgelig den vakre naturen i området. Skulle du føle deg småforkjølet på turen, få en kjapp konsultasjon hos kry fra hotellrommet. Så hva venter du på? En minnerik turisttur, kombinert med variert jazz fremført av en av Skandinavias mest talentfulle ensembler. Om du ikke er fan av jazz fra tidligere kan dette skape en ny interesse og er et ypperlig startpunkt for å lære mer om en av verdens mest spennende sjangre.

surely